Tamarindus indica / Leguminosae / Fabaceae familie van de Vlinderbloemen Tamarinde
Tamarinde is een tropische boom.
Tamarinde is een prehistorische boom die oorspronkelijk uit India komt, deze kromme boomvrucht/ bruine peulvruchten kan veel in gerechten wordt gebruikt, en ook als ze vers en rijp zijn kan zo gegeten worden. Jonge tamarinde smaakt erg wrang en zuur, en de rijpe tamarinde smaakt heerlijk zoetzuur. tegenwoordig wordt hij in alle tropische gebieden gekweekt.
Tamarinde betekent Indische dadels: die ook afkomstig zijn uit India/ en Indië, en het groeit in bijna alle tropische landen.
Tamarinde heeft een harde schil je moet ze wel even pellen om te kunnen eten.
Tamarindeboom: is een bladverliezende boom, die kan tot 30 meter hoog worden. Met heel herkenbare kleinere bladeren en peulen die gevuld zijn met pulp. En er zitten er 5- 13 pitten in een peul, de West-Indische hebben kortere peulen met 2 - 4 pitten.
Ik zou het prachtig vinden als ik van jou een tamarindebos bloemen kreeg, dan had ik dat met mijn hart en ziel aangenomen. Want tamarinde heeft prachtige bladeren en bloemen, naast zijn geneeskrachtige werking.
Geneeskrachtige werking van biologische tamarinde:
- Uit tamarindezaden worden tamarindeolie gewonnen en dat is goed tegen eczeem.
- Tamarinde maak je blij en stimuleert je eetlust en bevordert je spijsvertering
- Tamarinde heeft koortsverlagende werking, verkoelend, dorstlessend en wordt tamarinde gegeven aan de mensen met koorts.
- Tamarindeschors werkt goed tegen astma.
- Bloedzuiverend
- Bevordert stoelgang / uitleg: constipatie/ =verstopping van je ontlasting.
- Goed tegen puistjes.
- Eet elke dag een paar tamarindepeulen is gezond voor je, Omdat tamarinde helpt je de bloedsuikerspiegel verlagen, en wordt gegeven aan de mensen met hyperglykemie en ouderdomsdiabetes, en diabetes type 2.
- Hart en vaatziekten.
- Lintwormen.
- Obesitas.
- De bladeren hebben samentrekkende en antiseptische eigenschappen en helpen tegen malariakoorts.
- Tamarindedrank maken samen met een tikje hymalayazout erin helpt tegen Keelpijn (gorgelen)
- helpt tegen kanker
- Van tamarindezaadjes worden Oogdruppels gemaakt voor de droge ogen.
- tamarinde helpt bij overmatige afscheiding van gal en lever
- tamarinde is een goed middel tegen diarree en constipatie te bestrijden.
- Tamarinde zorgt voor een zachtere stoelgang en dat is een goeduitkomst voor mensen met aambeien.
- Tamarinde is goed tegen zwangerschapsmisselijkheid.
- Tamarinde helpt bij Adjuvans(toevoegsel) bij galwegenaandoeningen en geelzucht.
- Tamarinde werkt ontsmettend
- Tamarinde ondersteunt tegen de bacteriën bactillus subtillus : De bacterie is staafvormig en kan een endospore vormen, waardoor de bacterie extreme omstandigheden kan overleven.
- en E. coli bacteriën die in je darmen voorkomt, houdt tegen en wordt ingezet tegen diarree en dysenterie.
- verlaagt het cholesterolgehalte
- tamarindepulpkompres worden op de gezwollen gewricht gelegd en het werkt verzachtend en verkoelend.
- Tamarindebladerenkompres helpt tegen steenpuisten, verstuikingen, zwellingen, en gewrichtspijnen.
- Tamarinde helpt tegen geelzucht.
- Tamarindeschorspulp werkt opluchtend tegen zweren.
- Tamarinde pulp verlicht winderigheid, indigestie, braken, en voorkomt zonnesteek.
- De polysacchariden stimuleren tegen en weerstand, infecties, en versterken je immuniteit.
- Pasta van de tamarindezaden helpen tegen schorpioenenbeten
- Tamarindesap werkt goed tegen tegengif van opium en andere genotmiddelen.
- Tamarinde helpt te voorkomen van Catarre = (slijmvliesaandoening waarbij vocht via het slijmvlies verloren gaat)
- De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van tamarinde is ongeveer 0,8 procent van de inname via de voeding. En als je teveel eet kunnen leiden tot glucose-tekort in het lichaam.
Let op : teveel
- Teveel tamarinde eten kan laxerend werken en je kunt afvallen omdat je teveel vruchtenzuur/pectine erin zit en dat binnenkrijgt werkt laxerend op je darmen.
- Na een operatie kun je beter geen tamarinde eten en dat samen met aspirine, of ibuprofen, kunnen bloedingen ontstaan.Let op : Te weinig tamarinde eten krijgen: kun je nodige vitamines ontbreken.
Eetbaar: bijna alle delen van de tamarinde is eetbaar.
- Jonge Tamarindeblaadjes kun je als salade maken samen met andere groenten.
- In de tropen worden rijpe tamarinde als snack gegeten het is erg gezond
- Ook in de snoepgoed verwerkt.
- Verse tamarindesap is zo verfrissend drankje voor in de zomermaanden.
- Er worden van tamarinde siropen, alcohol, wijn en azijn gemaakt. Tamarinde bevat: bijna alle delen van tamarinde is bruikbaar.
In tamarinde zitten : Vitaminen A, B1, B3, B6, C, vitamine E Mineralen, zouten, koolhydraten, wijnsteenzuur, calcium, koper, barnsteenzuur, magnesium, oxaalzuur en een beetje ascorbinezuur, beter bekend onder de naam vitamine C, pectine, gommen, melkzuur, ijzer, kalium, nicotinezuur en verscheidene etherische oliën zoals: de geraniol, limoneen en geranial.
Uit de zaden worden etherische oliën gewonnen: er zitten saffrol, menthol, kaneelaldehyde, proteïnen, methylsalicylaat, fosfor, pyrazine, vezels, riboflavine B2.
Tamarinde is te koop bij de Aziatische toko´s in de vorm van geperste tamarindepulp, of ingedroogde vorm, in blieken en zakjes, of gewoon als verse rijpe tamarindepeulen of gewoon als poedervorm.
In sommige toko´s worden gedroogde, versuikerde tamarinde als snoep verkocht, dit is niet gezond vanwege overmaat aan suikertoevoeging.
Culinair: Tamarinde wordt op diverse wijzen gebruikt in de vele tropische keukens en nu ook zeer populair in ons land.
Tamarinde worden in veel gerechten gebruikt : zoals in Vis, vlees, linzen, en in veel soorten peulvruchten, en curries, sausjes, chutneys, taarten, smoothies, tamarindedranken, thee, snoepgoed.
- Vruchtvlees met pitten van de tamarinde is samengeperst tot in blokvorm, en is te verkrijgbaar bij de toko's onder de naam asem of asempitten/tamarinde.
- geconcentreerde tamarindepasta / asempasta samengeperst tot vruchtvlees zonder pitten.
- Tamarindesap lost makkelijk op in lauwwarmwater: Wrijf met je vingers de vezels van de pitten en laat het mengsel afkoelen, giet het daarna in een zeef en vang het vocht op.
- Je kunt ook biologische tandpasta van de tamarinde maken.
Euphorbiaceae /Cassave/ manioc / tapioca/ casabi/ mandioca/ Manihot esculenta (Crantz).
Cassave: Van oorsprong komt de cassave uit Zuid-Amerika, waar het als sinds 3000 v.Chr. werd verbouwd. Na de ontdekking van Amerika werd de plant geïntroduceerd in Azië en Afrika.
Cassave is van de wolfsmelk familie (Euphorbiaceae)
De cassave groeien in de tropische landen en hebben vingervormige bladeren. De plant kan goed tegen droogte en kan goed de tegen sprinkhanen, De cassave is een vaste plant die het beste groeit onder tropische, vochtige, vruchtbare, goed gedraineerde grond. Volledig gegroeid reikt tot een hoogte van ongeveer 2-4 m. Na ongeveer 8-10 maanden plantage, lange, bolvormig wortel of knollen ontstaan en wegen enkele kg
Let op: Van nature bevat cassave het giftige blauwzuur, daarom kan het niet rauw worden gegeten. Na de oogst worden de wortels daarom vaak geschild, geraspt en met water uitgespoeld om het blauwzuur te verwijderen. De schil van cassave is heel dik. En het is een grote langwerpige wortels aan een kluit. Als je rauwe cassave eet kun je buikpijn, misselijkheid en diarree krijgen.
Cassave kan ook groeien op voedselarme grond. In principe kan cassave het hele jaar door worden geoogst in de tropen. En kan tot 2 a 4 meter hoog worden.
In cassave wortels, en bladeren, zitten gifstoffen in, daarom worden in de tropische landen gekookt , gebakken, stomen, geroosterd of gegrild gegeten. Toch raad ik aan om een keer minstens in de week wel cassave te eten het is gezond en goed voor je lichaam.
De smaak lijkt een beetje op die van aardappel maar dan tikje bitter, maar met een steviger structuur.
De jonge Cassavebladeren worden als sla gegeten.
Van nature bevat cassave het giftige blauwzuur, daarom kan het niet rauw worden gegeten. Na de oogst worden de wortels daarom vaak geschild, geraspt en met water uitgespoeld om het blauwzuur te verwijderen.
Van cassave worden van alles gemaakt: cassave stamppot, cassave met vlees en visschotels, in curries, cassave chips, cassave soep, Kroepoek, frietjes, er worden ook van cassave alcohol gemaakt, en brandstoffen.
Cassave bevatten:
glutten vrije zetmeel, suikers, mineralen, giftige blauwzuur, vitamine C is een antioxidant die kan helpen je lichaam te absorberen ijzer, foliumzuur, vitamine B11, vitamine B6, thiamine B3, de ADH aan niacine B1, aan riboflavine of B2, kalium, magnesium fosfor, ijzer, zink, vezels, koolhydraten, veel calorieën, weinig eiwitten en vetten, koper.
Cassave is gezond en heel geneeskrachtig:
- Cassavemeel is geneeskrachtig voor je prikkelbare-darmsyndroom.
- Verder is het goed voor je zenuwstelsel en helpt het stress voorkomen.
- Cassave is goed voor de cholesterolproblemen en het oxideert de plaque en hecht aan de aderwanden, zo heb je minder kans op aderverkalking, hierdoor verkleint ook hart en vaatziekten.
- Cassave de jonge bladeren worden als groenten gegeten en bevat vitamine K, een vet oplosbare vitamine, is belangrijk voor de bloedstolling, en botstofwisseling. Pasgeboren baby’s (tot en met drie maanden) krijgen extra vitamine K om hersenbloedingen te voorkomen. Zij hebben van de moeder geen vitamine K-voorraad meegekregen en kunnen het zelf nog niet voldoende aanmaken.
- Vitamine K is ook goed tegen osteoporose.
- Cassavewortel en cassaveblad is goed tegen degeneratieve hersenziekten zoals alzheimer en dementie.
- Jonge cassave (yucca) bladeren zijn een goede bron van voeding eiwitten en vitamine K. Vitamine Ook een rol spelen bij de behandeling van patiënten met de ziekte van Alzheimer en is goed tegen neuronale beschadiging in de hersenen.
- van de bittere cassavebladeren worden ook thee gemaakt dit zorgt ervoor de lintworm sneller naar buiten te verdrijven, thee ook is het erg gezond voor de diarree en het werkt koortsverlagend, en goed tegen reuma,
- de jonge bladeren worden gepureerd en wordt aangebracht op je hoofd en is goed tegen hoofdpijn, en het is ook eetbaar gewoon lekker salade maken.
- De cassavebladeren worden gepureerd en worden op de wonden gelegd en een verband omheen gedaan het is verkoelend en wond genezend ook goed tegen de brandwonden.
- Glutenvrij zetmeel wordt gebruikt in speciale bereidingen voor coeliakiepatiënten.
- Een portie van cassave bevat 3,7 gram voedingsvezels, of 15 procent van de dagelijkse waarde. Voedingsvezels verlaagt je cholesterolgehalte en helpt bij het reguleren van je bloedsuiker.
Soorten cassave: gele cassave, normale witte lange cassave, rode cassave.
Mensen met vitamine A tekort komen, wereldwijd met name zwangere vrouwen en kinderen onder de vijfjaar : te kort aan vitamine A kan je immuunsysteem achteruit gaan en blindheid veroorzaken. De gele cassave bevat vitamine A en β-caroteen in, dit verbetert je immuunsysteem je gezondheid.
Van cassave wordt ook brandstof gemaakt:
- Van cassave wordt als biobrandstof ethanol gemaakt.
- Doel is petroleum door bewerking en omzetting van het centrale vervangen in een bruikbare brandstof, die op zijn beurt, vermindert de gevaarlijke bijproducten die bij de verbranding van zogenaamde fossiele brandstoffen. De weinige cassave ethanol productie-installaties gevonden over de hele wereld is een bewijs van vindingrijkheid en passie van de mensheid voor een gezondere wereld.
- Het is niet giftig.
- Het veroorzaakt geen luchtvervuiling of milieugevaar.
- Het draagt niet bij aan het broeikaseffect probleem (CO2 naast de atmosfeer, waardoor opwarming).
- Het heeft een hoger octaangetal dan benzine als brandstof. Dat is, ethanol een octaanverhoger en antiklopmiddel.
- Het is een uitstekende grondstof voor synthetische chemicaliën.
- Ethanol levert banen en economische ontwikkeling in plattelandsgebieden.
- Ethanol vermindert de afhankelijkheid land op petroleum en het is een bron van niet-olie-inkomsten voor een producerend land.
- Ethanol kan verminderen de negatieve balans buitenlandse handel.
Wat heb je nodig:
- Schilmesje
- Rasp
- Straalkoker
- Fermentor
- Distillateur
- Stoomketel
- Generator
- Efficiënte zuiveringsinstallatie
Van Cassave kunnen we Alcohol produceren/maken:
verse cassave, wassen en schillen, raspen, koken in een jet-cooker, gisten, destilleren, en in de fles.
En je hebt een stoomketel, aggregaat, afvalwaterbehandeling nodig, en het elektrische systeem zijn vereist.
Gebruik van cassave :
Gele of witte Garri Fufu meel Hoge kwaliteit maniokbloem Tapioca Lafun cassave glucosestroop cassave: lijm Ethanol : brandstof Composite brood Vee veevoer zetmeel in papier, enz. Zetmeel in voeding Zetmeelproductie cassavemelk.
Reactie plaatsen
Reacties