Curcuma Domestica Valeton.

Amomum curcuma.

Koenjit.

Familie: van de Zingiberaceae.

Biologische Koenjit / kurkuma/ Curcuma turmeriek / Curcuma longa, geelwortel, geelwortel genoemd.

In grote hectare grondgebieden worden de koenjit / curkuma gecultiveerd/geteeld in India en andere warme landen.

Uit de wortelstok groeien bundels bladeren en bloemstengels met prachtige grote witte, gele, of roze bloemen.

De plant groeit in de warme oorden met wat neutrale voedzame grondgebied, de grond moet niet te droog of nat zijn, het liefst groeit hij onder een grote mangoboom of jackfruitboom.

De planten kunnen circa 1 meter hoog worden.

Vermeerderen: in wortelstok of knollen.

Koenjit wordt gewonnen uit de wortel van de plant. een plant die tot de gember familie behoort.

Na de oogst: Koenjitwortels : worden na de oogst meteen in de kokend water gedompeld en vervolgens gedroogd in de zon door het broeien komt de gele kleurstof vrij uit de kliercellen van de koenjit en wordt verdeelt zich egaal door de koenjit wortels.

De gedroogde of en verse wortel in stukjes of plakjes: In gerechten meekoken of je kunt het gewoon de poeder gebruiken.

Curcuma wordt gebruikt in religieuze rituelen van de Hindustaanse cultuur in india,en ook in andere landen.

de gele kleur symboliseert de zon.

koenjit wordt ook gebruikt als natuurlijke kleurstof voor textiel en in verf.

En in veel landen worden gecultiveerd zoals in: afrika, Zuid en Oost China, thailand, Australië, Vietnam, Bangladesh Indonesië, Taiwan, Haiti, Jamaica, Peru enz.

Het grootste gedeelte van curcuma komt uit India, worden etherische olie gewonnen door stoomdestillatie van de gekookte en gedroogde wortelstok.

De olie is geel oranje met een frisse curcuma geur.

Je kunt ze vers kopen bij de toko bij jou in de buurt.

Keuken : Koenjit is een gezonde maar ook lekkere tropische keukenkruid.

In de Koenjit zit werkzame bestanddelen: koper, methaan, azuleen, b – caroteen, chroom, calcium, curcumine, mangaan, fosfor, riboflavin, resin, zingibereen, g-terpineen, kamfer, bitterstoffen vitaminen, mineralen, zuren en de gele kleurstof curcumine, turmeron.

De gele koenjitpoeder is gewonnen door de gedroogde wortels van de koenjitplant. Die een mild bittere smaak geeft.

Het wordt in de oosterse keuken vooral gebruikt om de smaak en kleur aan de gerechten te geven, zoals aan nasi en kerrie.

Gebleken is dat je koenjit beter kunt opnemen als je er zwarte of rode peper bij eet.

Kortom eet regelmatig een curry of ander oosters gerecht met verse koenjit erin.

Een bijkomend voordeel is dat koenjit de vetvertering en spijsvertering bevorderend werkt.

Kerriepoeder is een mengsel van verschillende kruiden, curry of geelwortel in worden verwerkt.

een prachtige kleur geel en een lichte en aromatische bittere smaak geeft aan je gerechten.

Koenjit past daarnaast goed in groenten en visgerechten. Ook in pastagerechten, sauzen en soepen kan de specerij gebruikt worden. Geelwortel is tevens een goedkoop alternatief voor saffraan. Ook doet de specerij het goed in marinades voor bijvoorbeeld het vlees op de barbecue of kip, smoothie’s, verse salade enz.

koenjit poeder koenjit is een geel kruid met een mild bittere smaak. Het wordt in de oosterse keuken vooral gebruikt om smaak en kleur aan de gerechten te geven, zoals aan nasi en kerrie.

Geneeskrachtige werking van Koenjit / kurkuma/ Curcuma longa, geelwortel, turmeric: Natuurlijk kan een enkel specerij nooit op zichzelf verantwoordelijk worden gehouden voor de kans op talloze ziekten.

Er is de laatste jaren veel onderzoek gedaan naar de oorzaken daarvan. Naast een verschil in genetische aanleg, lijkt de belangrijkste verklaring te liggen in het voedingspatroon.

Zo eten de Aziaten veel minder calorieën, minder verzadigd vet, meer vis, en veel verschillende soorten peulvruchten en meer groenten, fruit, maar ook opvallend veel meer koenjit.

Al deze factoren samen blijken met de kans op kanker te verkleinen.

Het is daarom belangrijk om voor de preventie van de ziekten te zorgen voor een totale gezonde voeding, zoals ook meer vis, meer verschillende peulvruchten, meer groenten, en fruit enzovoorts te consumeren.

Koenjit wordt in Azië niet alleen gebruikt om rijst mee te kleuren. Maar ook tal ziekten te verbeteren:

Het remmen van de angiogenese is een belangrijke manier om de een tumor te laten stoppen met groeien. de angiogenese de vorming van nieuwe bloedvaten remt en daarmee de groei van een tumor verhindert.

apoptose celdood stimuleert en daarmee tumorcellen kan laten afsterven.

Omdat koenjit een antikanker hoge effect heeft wordt het ook veel gebruikt in de natuurgeneeskunde, zoals in de toxische tumortherapie en orthomoleculaire geneeskunde.

Stimuleren van (apoptose: betekent celdood) en speelt een belangrijke rol bij het voorkomen van de groei van tumoren of het uitzaaien ervan. kwaadaardige cellen remmen door ervoor te zorgen dat ze afsterven.

De angiogenese de vorming van nieuwe bloedvaten remt en daarmee de groei van een tumor verhindert.

Bij deze vormen van geneeskunde worden natuurlijke stoffen in een hoge dosering als medicijn gebruikt.

Zoals:

Immuunsysteemversterkend.

Dementie.

Parkinson.

Wonden en schrammen.

Galzuur/ galdrijvend.

Galstenen.

Galkolieken.

Spijsvertering bevorderend.

Atherosclerose.

gewrichtspijn bij reuma

Lever reinigend, leververvetting en beschermend.

Verlaagd hart en vaatziekten.

Cholesterolverlagend.

Trombose.

Bloedreinigend.

en hersenaandoeningen zoals alzheimer.

Door het veelvuldige gebruik van koenjit in de Indiase gerechten Alzheimer in India nauwelijks voorkomt, en Parkinson.

Dikke en dunne darmkanker.

Maagkanker.

huidkanker.

Borstkanker.

Prostaatkanker.

pancreas/alvleesklierkanker

leukemie.

Mondholtekanker.

colonkanker.

Curcumine wordt in de chemotherapie gebruikt.

De afzetting tegen cholesterolplaques.

chronische ontstekingen.

Huidaandoeningen.

Geelzucht.

Menstruatieklachten.

Kiespijn.

Milt.

ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.

Poliepen in de darmen.

Aderverkalking.

Psoriasis.

Eczeem.

chronische oogontsteking

Opgeblazen gevoel.

Zuurbranden.

Diarree.

Vermindert ochtendstijfheid.

Peesontsteking.

Jicht.

Ouderdomsverschijnselen.

Huid herstellend

Spierpijn.

Koenjit  is sterk ontstekingremmend en verzacht de pijn.

zwelling.

koorts en verstopte ademhalingswegen.

Het bevordert het losmaken van slijm en werkt antibacterieel.

antiviraal.

schimmeldodend en immuniteit verhogend.

droge huid.

oedemen.

kneuzingen.

koenjit is eetlustopwekkend, spijsvertering bevorderend.

verdrijft winderigheid en stilt krampen.

koenjit wordt in de cosmetica gebruikt als olie en masker voor je huid en haar.

 in de ayurvedische en chinesche geneeskunde worden vaak toegepast als medicianale kruid. 

Naast de genetische aanleg voor ziekten, de wetenschappelijke belangstelling voor de eeuwenoude gebruik van koenjit begon simpelweg met de constatering dat bepaalde vormen van kanker, maar ook andere ziektes zoals Alzheimer, in Azië opvallend veel minder voorkomen dan in Europa.

In de koenjit bevat een stofje dat curcumine heet en dat is een antioxidant die ervoor zorgt onder andere dat cellen bij deling minder ontsporen.

Een ontspoorde celdeling staat aan de basis van het ontstaan van kanker.

De cholesterol concentratie in de gal verlaagt en het verhoogt het vochtgehalte. Door de invloed op de gal bevordert het gebruik van koenjit op de vetvertering.

Lever beschermend : Koenjit wordt de lever beschermd tegen gifstoffen en alcohol.

Poliepen in de darmen, ziekte van Crohn, koenjit helpt bij ontstekingen te remmen bij darmziekten zoals colitis en de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, kanker van de dikke darm, kanker van de pancreas, te hoog cholesterolgehalte, aderverkalking, psoriasis, chronische oogontsteking enzovoort.

Het ontgift de lever en helpt tegen lever vervetting.

koenjit helpt bij een slechte spijsvertering en dan vooral bij een slechte vertering van vetten. Het wordt gebruik van koenjit voorkomt winderigheid en een opgeblazen gevoel, zuurbranden en diarree.

Het vermindert ochtendstijfheid en gewrichtspijn bij reuma, vermindert de ontstekingen bij andere auto immuunziekten en helpt tegen spierpijn, peesontsteking en jicht. 
koenjit wordt gezien als een grotere en sterkere vrije radicalenvanger dan vitamine E.

Door de antioxidanten werkt koenjit preventief bij ouderdomsverschijnselen.

Bij beginnende Alzheimer of wanneer deze ziekte in de familie voorkomt, is het verstandig om de koenjit als preventief te gebruiken.

Koenjit remt ook mondholtekanker en colonkanker. werkt namelijk als een directe tumorgroeiremmer.

Koenjit remt de groei van bloedvaten in de tumor.

Koenjit bevat: curcumine, het versterkt de macrofagen dat daardoor de vitamine D opname vormend sterk gestimuleerd worden in je lichaam.

Dat curcumine worden in de voedsel van de muizen getest op nierproblemen. Na een maand waren al resultaten te ontdekken.

bleek de beschadiging in de nieren significant minder te zijn dan bij de dieren die niet met curcumine waren behandeld. De resultaten van het onderzoek wezen er verder op dat curcumine in het lichaam wordt omgezet in een andere stof tetrahydrocurcumine en dat deze stof een nog krachtiger antioxidant is dan curcumine zelf.

Let op : Vanwege die hoge dosering, van een mogelijke interactie met reguliere medicatie, moet het gebruik van koenjit in de vorm van het bestanddeel curcumine als medicijn altijd in overleg met een deskundige natuurgeneesarts/ of ayurvedischearts gebeuren.

Let op waarschuwing: niet gebruiken: reguliere medicijnen en alternatieve kruiden medicijnen werken vaak tegen, omdat het samen toxische stoffen / gifstoffen vormen, en kan u gezondheid klachten geven..

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.